
کم و کیف کتاب در فصلنامه های نقد کتاب
به همت: محبوبه قدیریان
مجموعه فصلنامه های نقد کتاب در 13فصلنامه شامل«نقد کتاب علوم محض و کاربردی»، «نقد کتاب فقه و حقوق»، «نقد کتاب قرآن و حدیث»، «نقد کتاب کلام، فلسفه و عرفان»، «نقد کتاب کودک و جوان»، «نقد کتاب میراث»، «نقد کتاب هنر»، «نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی»، «نقد کتاب ایران و اسلام»، «نقد کتاب اطلاعرسانی و ارتباطات»، «نقد کتاب تاریخ»، «نقد کتاب ادبیات» و «نقد کتاب علوم اجتماعی» به نقد و بررسی کتابهای منتشر شده می پردازد.
در طول 16 سال کتاب های ماه حوزه های مختلف به صورت جداگانه اعم از فلسفه، دین، هنر و ..توسط موسسه خانه کتاب منتشر می شد و نیم نگاهی به نقد داشت. در سال 93 به دلیل توجه به ضرورت نقد عالمانه برای جلوگیری از کتابسازی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد با تصمیمات و سیاست گذاری های جدید این مجموعه ماهنامه ها به صورت فصلنامه در حوزه های مختلف در آمد و از آن پس بیشتر به نقد کتابهای منتشر شده می پردازد و مخاطبان را به صورت کمی و کیفی با آنها آشنا می سازد. در این فصلنامه ها مناظره هایی با محوریت یک کتاب نیز منتشر می شود و همچنین در بخشهایی هم به صورت مفصل و هم به صورت کوتاه کتابهایی معرفی می شود که برای کسانی که در هر حوزه به صورت تخصصی کار می کنند بسیار مفید است. این فصلنامه ها همچنین کتابهای به زبان انگلیسی را نیز معرفی و بررسی می کنند. در ادامه به معرفی این سیزده فصلنامه می پردازیم:
فصلنامه تخصصی «نقد کتاب فلسفه، کلام و عرفان» به سردبیری دکتر مالک شجاعی و با همراهی هیئت مشاوران علمی با چهره های شناخته شده ای همچون رضا داوری اردکانی، کریم مجتهدی، شهرام پازوکی، سیدحمید طالب زاده و .. مقالاتی را در نقد حوزههای کلام (کلام اسلامی، کلام تطبیقی، کلام ادیان ابراهیمی و...)، فلسفه (اعم از اسلامی، غرب، فلسفههای مضاف، و...)، منطق (قدیم و جدید)، عرفان (اسلامی، تطبیقی و...) منتشر میکند.
فصلنامه«نقد کتاب ادبیات» به انعکاس نقد و تحلیل شعر، داستان و آثار منتشر شده در حوزه ادبیات میپردازد.
فصلنامه «نقد کتاب کودک و نوجوان» شامل نوشتههای کاربردی و مفید در حوزه های در حوزه های نقد کتب داستانی تالیفی، نقد داستانهای ترجمه، نقد شعر، نقد کتب غیرداستانی، نقد ویرایش، نقد تصویرگری، نقد کتابهای دینی، نقد دانشآموزان (نقد گروهی نوجوانان درباره یک کتاب)، نقدشناسی (بررسی کتب نظری هنر و ادبیات کودکان، مبانی نقد، جشنوارهها و مجلات تخصصی)، نقد شفاهی (گزارش جلسات نقد و بررسی کتاب)، نقد دیروز (بررسی کتب قدیمیتر) می شود.
فصلنامه «نقد کتاب علوم اجتماعی» به معرفی، نقد، بررسی و اطلاعرسانی، انعکاس نقادانه وضعیت تولید، توزیع و مصرف کتاب در حوزه علوم اجتماعی می پردازد.
فصلنامه «نقد کتاب هنر» با هدف معرفی و نقد کتابهای این حوزه و بررسی مسائل و مشکلات نشر کشور در حوزه هنر فعالیت میکند و اعضای هیات تحریریه آن چهره هایی چون کامران افشار مهاجر، مهدی حسینی و حمیدرضا قلیچ خانی هستند.
فصلنامه «نقد کتاب قرآن و حدیث» به رصد، وضعیت شناسی و نقد آثار تالیفی، ترجمه ای در حوزه علوم قرآن و حدیث می پردازد.
فصلنامه «نقد کتاب تاریخ» به نقد، بررسی و تحلیل آثار منتشر شده در حوزه تاریخ به منظور گسترش نگاه نقادانه در میان استادان و دانشجویان، نقد و بررسی و تحلیل آثار مورخان، بررسی وضعیت نشر ایران در حوزه تاریخ، نقد ویرایش آثار منتشر شده، نقدشناسی (اصول نقد، روشهای نقد، اخلاق نقد، روششناسی معرفی ناقدان برجسته، و…)، نقدپژوهی (تاریخ نقد، جریانشناسی نقد، معرفی کتابهای نقد در حوزه تخصصی و…) می پردازد.
فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» تلاش دارد با بهره گیری از دیدگاه های استادان و صاحبنظران به نقد آثار فقهی و حقوقی پرداخته و نقاط قوت و ضعف آثار منتشر شده را تبیین نماید. سردبیر این فصلنامه حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید محمدعلی احمدی ابهری است.
.
فصلنامه «نقد کتاب اطلاع رسانی و ارتباطات» به نقد و بررسی کتاب های تازه منتشر شده در حوزه های علم اطلاعات و دانش شناسی، ارتباطات و روزنامه نگاری، منابع مرجع (نظیر دانشنامه ها، کتابشناسی ها و فهرست ها، فرهنگ ها و...)، و حوزه های بین رشته ای مرتبط با حوزۀ اطلاع رسانی و ارتباطات (مانند پژوهش، مدیریت دانش، سواد اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی، مالکیت فکری، اقتصاد دانش، اقتصاد نشر و رسانه، علم سنجی و وب سنجی، هستیشناسیها، سرقت علمی، بازیابی ماشینی اطلاعات، سایبرنتیک، آزادی دسترسی به اطلاعات، شبکه های اطلاعاتی و...) می پردازد.
فصلنامه «نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی» میکوشد به گزارش، بررسی، تحلیل و نقد کتابهای این حوزهها بپردازد و با معرفی تازههای کتاب وبررسی قوتها و ضعفهای آثار منتشر شده و معرفی آثار مناسب ترجمه در تلاش است که سنت نقد عالمانه را در فضای علمی کشور نهادینه سازد.
فصلنامه «نقد کتاب میراث» معرفی و نقد و ارزیابی کتاب های تازه انتشار یافته در حوزه های اسناد و نسخه های خطی و چاپ سنگی و سربی را عهده دار است.
فصلنامه «نقد کتاب ایران و اسلام» به نقد و بررسی کتابهای منتشر شده در حوزه ایران و اسلام به زبانهای غیرفارسی (انگلیسی، ترکی، فرانسوی، آلمانی، عربی و...) اختصاص دارد.
فصلنامه «نقد کتاب علوم محض و کاربردی» به معرفی و نقد کتابهای این حوزه گسترده شامل:رشتههای علوم پایه، مهندسی، پزشکی، تاریخ علم، فلسفه علم و بسیاری دیگر از علوم که کاربردی میباشند می پردازد.