
چرا انقلاب شد؟ بررسی مهمترین پاسخهای تحلیلگران غیرحکومتی
دیر زمانی صحبت دربارهی انقلاب و ریشهها و کنشگران انقلابی و عوامل آن، آسان نبود. همهچیز در یک هالهی قدسی قرار داشت و امکان بازخوانی در این مورد میسر نبود. اما گذر زمان و تمرکز ویژه اندیشمندان غربی و متفکران ایرانی بر انقلاب ایران و همچنین آزادسازی اسناد سری و محرمانه سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و ...سبب شد آثار متفاوتی دربارهی انقلاب به بازار کتاب عرضه شود. در این مقاله تلاش کردهایم ده اثر مهم، تاثیرگذار، علمی و بدون سوگیری آشکار در این حوزه را به شما معرفی نماییم. کتابهایی که خرید اینترنتی بالایی را در سایتهای فروش کتاب بهخصوص سایت خرید اینترنتی کتاب ساربوک داشتهاند.
به قلم : هادی خادم الفقرا
بعد از گذشت چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی ایران، امروزه شاهد آن هستیم که بازخوانی تاریخ انقلاب و تحلیل علمی و بیطرفانهی آن، مخاطبان زیادی پیدا کرده است. دیر زمانی صحبت دربارهی انقلاب و ریشهها و کنشگران انقلابی و عوامل آن، آسان نبود. همهچیز در یک هالهی قدسی قرار داشت و امکان بازخوانی در این مورد میسر نبود. جز چند کتاب مثل «خاطرات ارتشبدفردوست»، «دخترم فرح»، «پاسخ به تاریخ» و...، کتاب خاص دیگری وجود نداشت. اما گذر زمان و تمرکز ویژه اندیشمندان غربی و متفکران ایرانی بر انقلاب ایران و همچنین آزادسازی اسناد سری و محرمانه سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و ...سبب شد آثار متفاوتی دربارهی انقلاب به بازار کتاب عرضه شود. در این مقاله تلاش کردهایم ده اثر مهم، تاثیرگذار، علمی و بدون سوگیری آشکار در این حوزه را به شما معرفی نماییم. کتابهایی که خرید اینترنتی بالایی را در سایتهای فروش کتاب بهخصوص سایت خرید اینترنتی کتاب ساربوک داشتهاند.
1- «ایران بین دو انقلاب»، یرواند آبراهامیان، جامع و کلاسیک
یرواند آبراهامیان، تاریخنگار و استاد ایرانیالاصل دانشگاه کالج باروک نیویورک است. او مولف کتابهای بسیاری در زمینهی تاریخ ایران است اما مهمترین کتاب او «ایران بین دو انقلاب» است. اگر فردی قصد دارد دربارهی ایران سیاسی امروز و زمینههای شکلگیری جریانهای سیاسی(خصوصا حزب توده) بداند، بیشک کتاب آبراهامیان یکی از اصلیترین کتابها است. آبراهامیان در ابتدا برای شناخت ریشههای اجتماعی حزب توده شروع به پژوهش نمود اما بتدریج برای شناخت کامل از جوانب حزب توده، به چشماندازی وسیعتر از تاریخ ایران رسید که حاصلش کتاب بینظیر ایران بین دو انقلاب شد. این کتاب شامل بررسی وقایع اجتماعی-سیاسی، اقتصادی و حتی فکری در فاصلهی ایران قاجاریه و انقلاب مشروطه تا پیروزی انقلاب 57 است.
مولف، سیاست در ایران جدید را از طریق تحلیل رفتار گروههای سیاسی و نیروهای اجتماعی بررسی میکند و دیسیپلین جامعهشناسی سیاسی با گرایش نئومارکسیستی را در بررسی تاریخ ایران به کار میگیرد.
در بخش اول کتاب که «پیشینهی تاریخی» نام دارد، «آبراهامیان» به بررسی دو دورهی تاریخی دوران مشروطه و دوران حکومت رضاشاه پهلوی میپردازد و با نگاهی جذاب و دقیق ریشههای شکلگیری انقلاب مشروطه و به حکومت رسیدن رضاشاه را از نظر میگذراند.
در بخش دوم کتاب که عنوان «سیاست ستیز اجتماعی» نام دارد، «آبراهامیان» به دورهی تاریخی 1320 تا 1330 میپردازد و چگونگی شکلگیری حزب توده را به صورت مفصل شرح میدهد.
در بخش سوم و پایانی کتاب، مولف ضمن بررسی نظریات کارشناسان درباره وقوع انقلاب اسلامی، نظریهی خود را با عنوان «سیاست توسعهی ناموزون» شرح میدهد و طی آن شرح میدهد توسعه ساختارهای اقتصادی و رفاهی بیسابقه، باعث ارضا نیازهای ضروری و اولیه ایرانیها شد ولی ساختارهای سیاسی غیرپیشرفته و متصلب که اجازه مشارکت مردم در گردش واقعی سیاسیون را نمیداد، نیازهای سیاسی مردم را نادیده گرفت و برخورد این دو سطح با یکدیگر بود که بتدریج زمینهساز شکلگیری انقلاب شد.
یکی از فصلهای جذاب کتاب که کمک زیادی به علاقهمندان تاریخ انقلاب اسلامی میکند، فصل مخالفان انقلاب اسلامی است که آبراهامیان با اسناد و دادههای دقیق، مخالفان حکومت پهلوی را بررسی میکند.
کتاب «ایران بین دو انقلاب» توسط «نشر مرکز» و «نشر نی» روانهی بازار شده است. طبق نظر مشاوران فروشگاه اینترنتی ساربوک کتاب منتشره از سوی «نشر نی» ترجمهی روان و دقیقتری دارد.
2- «یادداشتهای علم»، اسدالله علم، مستند و دقیق
کتاب «یادداشتهای علم» کتابی مستند و از واقعیترین کتابها دربارهی دوران حکومت پهلوی است. «علم» یکی از مورد وثوقترین افراد در زندگی پهلوی دوم است. او در حکومت پهلوی دوم سمتهای مختلف من جمله ریاست املاک، نخستوزیری و وزارت دربار را داشته است.
اعتماد شاه به علم بهگونهای بوده است که شاه روزانه چندین بار با علم دیدار داشته است.
همین دیدارهای روزانه و صحبتهای خصوصی علم با شاه سبب شده است تا یادداشتهای علم مجموعهای خواندنی و جذاب شکل بگیرد. دقت و پشتکار علم در ثبت نوشتههای نه ساله سبب شده است تا این نوشتهها بسیاری از اسرار حکومت شاه را برملا سازد.
«علم» در ثبت نوشتههای خود لحن طنزگونه داشته است و از آنجا که فرد ادیبی بوده است، بسیاری از روایتها به شکل نغز و با شعر دیده میشود.
این مجموعه 7 جلدی در دو مجلد توسط «نشر مازیار» به بازار عرضه شده است، مخاطب این مجموعه را علاقهمندان به حوزهی تاریخ معاصر تشکیل میدهند. این کتاب توسط «نشر معین» نیز چاپ میشود؛ اما چاپ «نشر مازیار»، کتابی نفیستر است.
یکی از رسالتهای ساربوک ارسال کاملاً رایگان کتاب به سراسر کشور است. شما میتوانید این کتاب را با بستهبندی نفیس از ساربوک خریداری نمایید.
3- «انقلاب تصورناپذیر در ایران»، چارلز کورزمن، طرحی نو و بدیع
برای بسیاری از کارشناسان وقوع انقلاب اسلامی ایران امری نامحتمل و تصورناپذیر بود. یکی از کارشناسان سازمان اطلاعاتی آمریکا در سال 57 به دولت آمریکا گزارش میدهد حداقل تا ده سال دیگر حکومت پهلوی در ایران قدرتنمایی خواهد کرد. اما صد روز بعد در 22 بهمن 57 جمهوری اسلامی پیروز میشود.
برای بسیاری از افراد در جهان، انقلاب اسلامی امری تصورناپذیر بود. هیچ کس در دنیا تصور نمیکرد که حکومت در ایران تغییر کند.
«چارلز کورزمن» استاد دانشگاه کالیفرنیا در رشتهی مطالعات اسلامی در کتاب «انقلاب تصورناپذیر در ایران» خود به بیان چگونگی شکلگیری انقلاب اسلامی ایران میپردازد. او تحقیقات خود را در هشت فصل منتشر کرده و به تبیین مواردی پرداخته است که سببساز رویداد انقلاب 57 شدهاند.
او در بخشی از کتاب، تفاوت شکلگیری انقلاب را با روش «ضد تبیین» نشان میدهد. به این معنی که علل سببساز انقلابهای گذشته در انقلاب 57 تاثیری نداشته و این انقلاب، برخلاف همهی انقلابها شکل گرفته است.
بهطور مثال زمانی که به «تبیین سیاسی» در تحلیل انقلابها نگاه میشود اینگونه نتیجهگیری میشود که انقلابها زمانی بهوقوع میپیوندد که حکومت فشار خود را کم میکند اما در ایران زمانی انقلاب رخ میدهد که حکومت دست از آزادسازی برمیدارد.
در «تبیین نهادی»، انقلاب زمانی رخ میدهد که انقلابیون بتوانند منابع خود را برای به چالش کشیدن نفوذ بر مردم بسیج نمایند؛ اما در ایران اینگونه نبود و بسیج چنین منابعی امکانپذیر نبود. همین موارد سبب میشود تا بسیاری از کارشناسان در سال 57 انقلاب را امری نامحتمل بدانند؛ اما اینگونه نشد و انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.
کتاب «انقلاب تصورناپذیر در ایران» کتابی تحلیلی و با دید واقعگرایانه است که توسط نشر ترجمان وارد بازار نشر شده است.
4- «نبرد قدرت در ایران»، محمد سمیعی، بهترین کتاب دربارهی وجههی اسلامی انقلاب 57
نام زیر عنوان کتاب « چرا و چگونه روحانیت برنده شد» گویای شرح کتاب است. این کتاب توسط «محمد سمیعی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران نوشته شده است.
سمیعی در کتاب خود به این مطلب اشاره میکند روش تحقیق او در این مقوله یک روش علمی است. او به حق و یا ناحق بودن هیچ کدام از جریانها در روند شکلگیری انقلاب کاری نداشته و ترجیج داده است به تحلیل رفتار نیروهای انقلاب در آن زمان بپردازد.
مولف با بهرهگیری از اسناد و مدارک، شکلگیری جریان دینی در طول تاریخ چند صد سالهی ایران را برای مخاطب روشن میکند. جریانی که در نهایت منجر به پیروزی انقلاب اسلامی میشود. در فصل اول کتاب با عنوان «شاه در خواب» به سالهای پایانی شاه اشاره میشود و تحلیل «هانتینگتون» درباره انقلاب را بررسی میکند.
فصلهای بعدی کتاب، دورانهای مختلف تاریخی و شکلگیری جریانهای سیاسی در تاریخ ایران بررسی میشود. این بررسی از حکومت صفویان آغاز و به پیروزی انقلاب ختم میشود. شکلگیری جریان دینی در دوران قاجار، انقلاب مشروطه، پهلوی اول، سالهای آغازین حکومت محمدرضاشاه پهلوی، دولت مصدق و سپس مبارزات انقلاب اسلامی در این کتاب بررسی شده است
سمیعی در پایان کتاب با ذکر این نکته که در دوران صفویه همهی نخبگان با یکدیگر زیست و همکاری میکردهاند آرزو میکند در انقلاب اسلامی ایران نیز چنین اتفاقی رخ دهد.
چاپ ششم این کتاب در قطع وزیری در 808 صفحه توسط نشر نی به بازار عرضه شده است. مطالعهی این کتاب بسیار خواندنی را به شما علاقمندان تاریخ توصیه میکنیم.
همچنین بخوانید: تصویر کودتای 28 مرداد در آیینه کتاب