
آئین دوستیابی
«آئین دوستیابی» عنوان کتاب بسیار مفیدی از نویسندهی معروف دیل کارنگی است که زادروز او 24 نوامبر 1888 است (و امسال مصادف با چهارم آذر ماه شده است). در حقیقت عنوان اصلی کتاب «چگونه میتوان دوست یافت و در مردم نفوذ کرد» بوده است، اما مترجمان فارسی متفقاً نام «آئین دوستیابی» را بر آن نهادهاند.
این کتاب همان طور از عنوان آن انتظار میرود، مجموعهی کوچک و مفیدی از مهارتهای ارتباطی، شیوهی به کارگیری این مهارتها و نکاتی برای اثرگذاری بر دیگران است.
با توجه به آن چه خود او نیز در مقدمه به آن اشاره کرده است، همهی انسانها نیازمند برقراری ارتباط با یکدیگر هستند. قدرت اداره کردن مردم و تاثیر در ایشان برای هر فردی که در اجتماع زندگی میکند امری ضروری است. با توجه به پژوهشهایی که صورت گرفته است، حتی در کارهایی که صرفاً علمی هستند، اطلاعات فنی تنها در حد پانزده درصد از عوامل موفقیت و پیشرفت افراد را فراهم آورده است و هشتاد و پنج درصد باقی شخصیت و جذابیت فرد است که در موفقیتها و رغبت دیگران برای برقراری ارتباط با شخص مؤثر است.
از سوی دیگر این پژوهشها نشان داده است که انسان بیش از هر چیز به سلامت خود پایبند است و پس از تنها موضوعی که برای او اهمین به سزایی دارد، ارتباط و علاقهایست که با دیگران دارد. پس از دستیابی به این نتایج و تلاشی که برای یافتن منبع آموزشی مناسبی در این زمینه شد، روشن شد که تا آن زمان هیچ کتابی در این زمینه تالیف نشده است. بنابراین دیل کارنگی تصمیم میگیرد خود کتابی برای شاگردانش تألیف کند، که ثمرهی این تلاش و تصمیم کتاب «آئین دوستیابی» است.
سبک نگارش این کتاب خودیاری است که این روزها از راهکارهای مهم در روانشناسی به شمار میرود. آئین دوستیابی و راههای نفوذ در دیگران ، به اعتبار نظرات محققان و صاحب نظران روانشناسی و علوم اجتماعی و حتی گفتهی خود نویسنده، شاهکار «دیل کارنگی» به حساب میآید و کتابی است که با گذشت سالها از نگارش آن، بارها و بارها تجدید چاپ، و به زبانهای بسیاری ترجمه شده است.
این کتاب از چهار بخش اصلی با عناوین «تکنیکهای اساسی در برخورد با مردم»، «6 راه جلب محبت دیگران»، «چگونه تفکر دیگران را با خود موافق کنیم» و «چگونه یک رهبر باشید، بدون اینکه به دیگران توهین کرده باشید» تشکیل شده است.
کنار گذاشتن نکوهش، شکایت و محکوم کردن دیگران، قدردانی صادقانه از دیگران و ایجاد علاقه و تمایل در طرف مقابل، راهکارها و تکنیکهایی است که در فصل اول کتاب برای برخورد مناسب با مردم پیشنهاد شده است. در فصل دوم نویسنده شش راهکار برای جلب علاقه و محبت دیگران ارایه میدهد. ابراز علاقه خالصانه به دیگران، لبخند زدن، صحبت کردن براساس علایق طرف مقابل، شنونده خوب بودن و ایجاد حس مهم بودن در طرف مقابل روشهای جلب محبت دیگران است که در این فصل بهصورت مجزا به آنها پرداخته میشود. در بخش بعدی کتاب نیز وی دوازده قاعده برای موافق کردن تفکر دیگران با خود همچون پرهیز از مشاجره، احترام به عقاید دیگران، پذیرفتن اشتباه خود، تلاش صادقانه برای نگاه به مسایل از نقطهنظر فرد مقابل، جانبداری از ایدهها و خواستههای طرف مقابل و ترسیم ایدهها پیشنهاد میکند.
و در انتها، مهمترین قواعدی که در بخش آخر مطرح میکند این است که: چگونه با تحسین و قدردانی صادقانه کارتان را شروع کنید، بهطور غیر مستقیم افراد را متوجه اشتباهشان کنیم، قبل از انتقاد از طرف مقابلتان، درباره اشتباهات خودتان صحبت کنید، به فرد مقابلتان نیکنامی و اعتبار آبرومندانه ببخشید تا برای تحقق آن تمام تلاشش را بکند و به جای اینکه مستقیما دستور بدهید، سوال کنید.
با مطالعهی این کتاب شما به این توانایی را خواهید داشت که موقعیت خود را به خوبی بشناسید، راهکار مناسبی برای آن موقعیت انتخاب کنید، و با دانش و اعتماد به نفس بالا بر دیگران اثر بگذارید و مهارتهای ارتباطی خود را به رخ آنان بکشید.
نویسنده: کیانوش کارگر