
چگونه مدیر بهتری باشیم! معرفی 20 کتاب ناب برای ارتقاء مدیران
مدیر باید بتواند در کنار کوسهها شنا کند، بدون آنکه خورده شود!
مدیر باید مذاکره کند، هوای کارکنان خود را داشته باشد و تیم خلاق و مبارز و شجاع را ایجاد و هدایت کند. خود را مدام ارتقاء دهد و استراتژی سازمان خود را طرح بریزد و...
در این جستار کتاب هایی را به اختصار معرفی کرده ایم که به کار اهداف فوق بیایند.
به قلم: هادی خادم الفقراء
این مقاله از معتبرترین سایتهای مدیریتی مثل نیوریوک تایمز، سایت آمازون و نیویورک تایمز جمع آوری شده است. در این لیست کتابهایی گنجانده شده که مورد تائید اساتید ایرانی نیز هست و همچنین در ایران از اقبال عمومی برخوردار هستند. هر چند لیستهای کتاب های مدیریتی دارای متغیرهای زیادی است، اما میتوان کتاب های مشترکی بین آن ها پیدا کرد. خوشبختانه بسیاری از کتاب هایی که در سایتهای معتبر اشاره شد، در ایران نیز چاپ شدهاند. تعدادی از کتاب ها نیز با توجه به اینکه در ایران چاپ نداشته است کتابهای پرفروش ایرانی جایگزین شده است. لذا پیشنهاد میشود اگر مدیر هستید حتماً این کتابها را مطالعه نمایید.
1. مدیر یک دقیقهای، اسپنسر جانسون
این کتاب جزء پرفروشترین های لیست آمازون است. این کتاب مثل قالی کرمان است. هرچه زمان میگذرد قدیمی نمیشود و خواندنش برای همه ضروری تر می نماید. اگر گمان میکنید این کتاب یک اثر قدیمی است و در هزارهی سوم کارایی ندارد سخت در اشتباه هستید. کمتر لیست معرفی کتاب در زمینهی مدیریت پیدا میکنید که کتاب (مدیر یک دقیقه ای) آقای اسپنسر جانسون در آن توصیه نشده باشد. چرا؟ دلیل سادهای دارد: این کتاب دربارهی مدیریت منابع انسانی است و آموزشهایی دربارهی نحوی برخورد با کارکنان، تشویق و توبیخ آنها داده میشود. البته که این کتاب را تنها نباید دربارهی نحوهی برخورد با نیروی انسانی خواند بلکه باید قبل از هر کتابی آن را مورد مطالعه قرار داد. این کتاب در ایران توسط ناشران مختلفی چاپ شده است که ترجمهی اکثر آنها مفید است.
2. مدیریت افراد هاروارد، مکمل و تقویتی
این کتاب هم در لیست فوربس و هم در لیست پرفروشهای آمازون وجود دارد. اگر گمان میکنید کتاب (مدیر یک دقیقهای) برایتان سطح پایینی دارد و شما یک مدیر با تجربه هستید، پس توصیه میکنیم کتاب( 10 مقالهی مدیریت هاروارد: مدیریت افراد) را بخوانید. البته که توصیهی ما خواندن همهی این مجموعهی 9 جلدی است. اما خواندن (کتاب مدیریت افراد) برای مدیرانی که در سازمانها، با نیروی انسانی در ارتباط هستند، توصیه میشود. مجلهی کسب و کار هاروارد بیزینس ریویو(HBR) مجلهای در زمینهی مدیریت عمومی است که سالانه در شش شماره چاپ میشود. در این مجله مقالات زیادی دربارهی الگوهای مدیریتی منتشر میشود. (نشر آموخته) مجموعهای در 9 جلد از گزیدهی این مقالات چاپ کرده است. موضوعاتی مثل راهبرد، نوآوری، تیم، همکاری، ارتباطات، رهبری، مدیریت افراد، مدیریت تغییر و مدیریت خود.
کتاب مدیریت افراد همانطور که از اسمش پیدا است دربارهی روشهای علمی مدیریت افراد بحث میکند. در این کتاب تلاش شده است مباحثی که در مدیریت افراد کمتر به آن پرداخته میشود به بحث گذاشته شود از خوبی این کتاب حضور نویسندگان بزرگی چون دانیل گلدمن، ژان فرانسوا، فردریک هرزبرگ است که از اساتید بنام علم مدیریت در جهان هستند. مطالعهی این کتاب به همگان توصیه میشود.
3. رهبران آخر غذا میخورند؟
این کتاب توسط نشر آریاناقلم چاپ شده است. کتاب با خاطرهای از جنگ افغانستان شروع میشود. خلبانی که برای حفظ نیروهای زمینی ، جان خود را به خطر میاندازد. عملیات او این ریسک را دارد که منجر به مرگ خلبان شود، اما او ریسک را می پذیرد و برای نجات جان سربازان، جان خود را به خطر میاندازد. او این کار را نه برای پاداش و نه برای مدال شجاعت، بلکه به خاطر حس همدلی با نیروهای زمینی انجام میدهد. خلبان از آنجا که یک نیروی بالادستی افراد روی زمین حساب میشود حمایت خود را از نیروهای زمینی انجام می دهد. در واقع یکی از توقعات کارمندان از مدیر بالادستی خود، حمایت است. (سایمون سینک) در این کتاب تلاش میکند نشان دهد چگونه یک شرکت با وجود رهبران حامی و فداکار باعث رشد و پیشرفت کار میشوند. او یکی از وظایف مدیریتی را اموری میداند که سبب شود کارمندان در شرکت، شجاع شوند و اعتماد بهنفس بالاتری پیدا کنند. (رهبران آخر غذا میخورند) داستان نیروهای دریایی در زمان اردوهای نظامی است. در این اردوها ابتدا سربازان غذا میخورند سپس فرماندهان و در آخر اگر غذایی باقی ماند، رهبران و مدیران ارشد غذا میخورند. سایمون سینک سخنران برتر سازمان ملل است و از او کتاب دیگری به نام (از چرا شروع کنید) نیز وجود دارد که بعضی از سایتهای مدیریتی خواندن آن کتاب را نیز به مدیران توصیه کردهاند.
4. مدیران به دنیا نمیآیند، ساخته میشوند
هرچند در کارتن بچه مهندس، در دنیایی دیگر( دنیایی خارج از زمین) بچههایی بودند که مدیریت یک شرکت را برعهده داشتند!، اما حقیقت این است که کودکان اصلا مدیر نیستند و باید آنها را برای مدیریت مهیا ساخت. متأسفانه عدهی زیادی از افراد گمان میکنند یک مدیر تازهکار و حتی یک مدیر با تجربه تمامی چم و خم کار را بلد است و یا در دانشگاه فرا گرفته است. اما (ژولی زو) نویسندهی کتاب اصلاً چنین اعتقادی ندارد. او که مدیر بخش طراحی فیسبوک است، در کتابش دربارهی اینکه چرا یک مدیر باید یکسری از کارها را انجام دهد بحث میکند. مثلاً در مورد اینکه چرا یک مدیر باید جلسات انفرادی با کارکنان خود برگزار نماید. چرا کارکنان یک شرکت اعتقاد دارند، یک مدیر پاسخ همهی سوالات را بداند و به این چرا چه جوابی باید داد. ژولی زو تلاش میکند به مدیران آموزش دهد که به ندانستن اعتراف کنند و تلاش کنند تا هر روز بیشتر از قبل بدانند. از مزیتهای این کتاب لحن محاورهای و صمیمی است که مخاطب را خسته نمیکند. این کتاب توسط نشر نوین توسعه و هورمزد منتشر شده است.
5. چرا باید با چرا شروع کنید؟
سوال مهمی است که چرا باید یک مدیر با چرا شروع کند؟ چون مهم است. بله بسیار مهم است که شما بدانید چرا کارکنانتان خسته هستند؟ چرا شرکت در مسیر درستی قرار ندارد؟ سایمون سینک مولف کتاب برای پاسخ به این سوالات یک دایرهی طلایی را شرح میدهد. در مرکز دایره کلمهی (چرا) وجود دارد. در دایرهی بعدی (چگونه) وجود دارد و در حلقهی بیرونی (چه چیز) نوشته شده است. سینک میگوید اکثر مدیران میدانند که چه چیز میخواهند و چگونگی دست پیدا کردن به چه چیز را هم بلدند اما مدیران کمی در بازار وجود دارند که چرایی خود را بدانند. بیشتر مدیران حرکت را از بیرون (از چه چیز) آغاز میکنند، حال آنکه یک مدیر بهتر است برای موفقیت شرکت خود، حرکت را از داخل به بیرون انجام دهد. سینک بیان میکند چگونگی عملکرد یک شرکت نزد مشتریان و نمایش چرایی یک شرکت در بازار، بیانگر هماهنگی و عملکرد کارکنان شرکت است و یک مدیر وظیفه دارد این عملکرد را با انگیزهدادن به کارکنان خود بهبود ببخشد.
6. پیکسار بزرگ شرکت خلاقیت
پیکسار شرکت محبوب من برای کار کردن است. شرکتی که کارتون هایی نظیر (داستان اسباببازیها)، (در جستجوی نمو) و (شرکت غولها) را ساخته است. داستان کتاب، داستان خلاقیت است. زمانی (اد کتمول مولف کتاب)، (استیو جابز) و (جان لستر) تصمیم گرفتند شرکت پیکسار را تاسیس کنند. آنها تصمیم گرفتند اولین کارتن به شیوهی کامپیوتری را خلق کنند. روشی که تا آن زمان کسی انجام نداده بود. کتاب داستان تأسیس شرکت پیکسار است. داستان جلسهها، پروژهها و شکستهایی است که شرکت متحمل شده است. این کتاب برای مدیرانی که قرار است پروژههایی را به سرانجام برسانند، بسیار عالی است و همچنین برای مدیرانی که باید خلاقیت را جزء فرهنگ سازمانی خود در بیاورند، هم توصیه میشود. (شرکت خلاقیت) یکی از پرفروشترین کتابهای نیویورک تایمز و آمازون بوده است. مولف کتاب اد کتمول، 7 فاکتور برای تبدیل کردن یک شرکت به یک شرکت خلاق را بیان کرده است. فاکتورهایی مثل تاثیر کیفیت، درسگیری از شکست، حضور افراد خلاق و فاکتورهای دیگر که با خرید این کتاب میتوانید آنها را بهتر بشناسید. این کتاب توسط نشر هورمزد چاپ گردیده است.
7. کار را عمیق انجام بده
زمانی که کتاب (کار عمیق) منتشر شد به فاصلهی چندماه در لیست کتابهای پرفروش آمازون و نیویورک تایمز قرار گرفت. این کتاب دربارهی چگونگی بالا بردن راندمان کاری است. این کتاب به موضوع تمرکز در کار میپردازد. (کال نیوپورث) در کتاب خود به این مفهوم میپردازد که پرداختن به یک کار به صورت عمیق بسیار بهتر از انجام دادن چندکار است. او یاد میدهد که چگونه میتوان تمام تمرکز خود را بر یک مساله قرار داد و کار را انجام داد. او در کتاب خود با بیان این که چرا کار عمیق مهم است، ما را به پذیرش کار عمیق وامیدارد و سپس با بیان قوانین چگونگی کار عمیق تکنیکهای انجام این کار را به ما آموزش میدهد. این کتاب توسط نشر نوین توسعه چاپ شده است.
8. شنا با کوسهها بدون خورده شدن
کوسهها احتمالاً تنها موجوداتی هستند که هیچگاه نمیخواهید با آنها روبرو شوید، زیرا آنها شما را در یک چشم به هم زدن میبلعند. آنها حاکم مطلق آب هستند و شما یک شناگر کوچک در دریای بیکران. حقیقت آن است که در دنیای بیرون از آب هم آدمهایی حضور دارند که شما نمیخواهید با آنها روبرو شوید. نمیخواهید با آنها مذاکره کنید و نمیخواهید در کنار آنها کار کنید، اما وظیفهی یک مدیر چیز دیگری است. شما باید در کنار کوسهها شنا کنید، بدون آنکه خورده شوید. هاروک مککی تاجر خودساخته آمریکایی در این کتاب در فصلهای متعدد، به مدیران چگونگی مذاکره با کوسهها را آموزش میدهد. افرادی که حتی نمیخواهند شما را ملاقات کنند و یا شما آنها را، به هر حال شاید شما در نظر دیگران کوسه باشید. مککی یاد میدهد که چگونه باید با دیگران برخورد کرد که جواب بله از آنها گرفت. هر چند این کتاب برای مدیران فروش بسیار کتاب خوبی است، اما نباید فراموش کرد که مدیریت یعنی مذاکره، از مذاکره با مشتری تا کارمند فرقی نمیکند. شما باید مذاکره را بلد باشید و چه کتابی بهتر از شنا با کوسهها.
9. رهبر با شهامت چه خوبه
(برنی براون) یکی از مشهورترین سخنرانان تد در کتاب شهامت رهبری دربارهی مفهوم شجاعت و اقتدار در مدیریت و رهبری صحبت مینماید. او در کتاب خود از ترسی میگوید که در زمان انجام دادن کارها با آن روبرو میشویم و شجاعت را به معنی تمایل و اشتیاق برای روبرو شدن با چنین ترسهایی بیان مینماید. در دنیای پر از رقابت امروز یک رهبر وظیفه دارد تا کارکنان خود را برای نبرد آماده سازد او باید با شجاعت کامل بتواند مسئولیتهای جدید را به نیروها انتقال داده و آنها را آماده سازد. براون در کتاب خود از 4 مهارتی میگوید که یک رهبر باید آن را بیاموزد تا بتواند بر ترسهای خود از انجام کارها ، رهایی پیدا کند. اولین مهارتی که باید در این زمینه بپذیریم امکان آسیب دیدن در جریان مبارزه است. در این زمان است که میتوانیم با ترسهای خود روبرو شویم. مهارتهای دیگر مثل ارزشمند زیستن، اعتمادکردن و شجاعتِ آموختن، سه مهارت دیگری است که مدیر با قبول کردن آن می تواند تبدیل به یک رهبر بزرگ شود. براون در این کتاب بیان میدارد که یک رهبر هیچگاه جواب تمام سوالات را نمی داند و همیشه راهی برای پاسخ دادن به آنها پیدا میکند.
همچنین در این زمینه بخوانید: کتاب هایی که برای موفق شدن باید بخوانید