
برندگان جوایز ادبی 2020+ معرفی کتابها
حتماً شما هم قبول دارید، سال 2020، یک سال ویژه در تاریخ بشری بود. سالی که همه چیز تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفت. از سیمنارها و کنفرانسها تا مسابقات ورزشی، هر دورِهمبودنی، لغو گردید و البته جایزههای ادبی بینالمللی نیز از این قاعده مستثنی نبودند. «جایزهی نوبل»، «بوکرمن» و «پولیتزر» همه به شکل مجازی و دور از تشریفات هر ساله انجام شد. هر چند برای مخاطب ادبیات بسیار سخت بود که مثل هر سال سخنرانی برندهی نوبل و یا مراسم اختتامیهی بوکرمن را تماشا نکند؛ اما چارهای نبود و جشنوارهها بدون حضور علاقهمندان و مهمانان برگزار شد. باید اذعان کرد که شور یک جشنواره به حواشی و اخباری است که اتفاق میافتد و بسیاری این حاشیه را از متن اصلی، بیشتر دنبال میکنند. برای همین بسیاری بهدلیل در سکوت برگزار شدن جشنوارهها، اخبار برگزاری جشنوارهها را دنبال نکردند؛ اما جشنوارهها برگزار شد و جوایز اهدا شد.
به قلم: هادی خادم الفقراء
حتماً شما هم قبول دارید، سال 2020، یک سال ویژه در تاریخ بشری بود. سالی که همه چیز تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفت. از سیمنارها و کنفرانسها تا مسابقات ورزشی، هر دورِهمبودنی، لغو گردید و البته جایزههای ادبی بینالمللی نیز از این قاعده مستثنی نبودند. «جایزهی نوبل»، «بوکرمن» و «پولیتزر» همه به شکل مجازی و دور از تشریفات هر ساله انجام شد. هر چند برای مخاطب ادبیات بسیار سخت بود که مثل هر سال سخنرانی برندهی نوبل و یا مراسم اختتامیهی بوکرمن را تماشا نکند؛ اما چارهای نبود و جشنوارهها بدون حضور علاقهمندان و مهمانان برگزار شد. باید اذعان کرد که شور یک جشنواره به حواشی و اخباری است که اتفاق میافتد و بسیاری این حاشیه را از متن اصلی، بیشتر دنبال میکنند. برای همین بسیاری بهدلیل در سکوت برگزار شدن جشنوارهها، اخبار برگزاری جشنوارهها را دنبال نکردند؛ اما جشنوارهها برگزار شد و جوایز اهدا شد. کرونا نگذاشت کنفرانسهای خبری برندگان برگزار شود جشنهای امضاء برپا شود و صف علاقهمندان مقابل کتابفروشیها برای خرید بسته شود . اما خرید اینترنتی کتاب داغ بود و مردم خرید کتاب با تخفیف را از فروشگاههای آنلاین کتاب هم انجام دادند. در این مقاله تلاش کردهایم یک جمعبندی دربارهی مهمترین جشنوارههای ادبی بینالمللی سال 2020 را ارائه بدهیم.
• جایزه نوبل
اولین جشنواره را به جایزه ادبی نوبل اختصاص دادهایم. جایزهای که بیشک سرآمد همهی جوایز ادبی در جهان است. آلفرد نوبل شیمیدان سوئدی، در زمان مرگ خود وصیت کرد، به برترین آثار در پنج رشته، هر ساله مبلغی جایزه داده شود. یکی از این پنج رشته، ادبیات بود. او در وصیت نامهی خود اینگونه نوشت: «جایزهی ادبیات، به اثری اهدا شود که اثری خاص و ایدهال و با حداکثر فایده برای بشریت نوشته شده است.»، از همینرو گاه جایزهی ادبیات، برعکس نظر منتقدان و مخاطبان به افرادی داده میشود که کمترین گمان دربارهی آنها بوده است. نمونهاش در سال 2016 که جایزه ادبی نوبل به باب دیلن اهدا شد! اعضاء آکادمی در بیانیهی خود این گونه نوشتند: «برای خلق شاعرانه در ترانههای مرسوم آمریکایی این جایزه، به باب دیلن داده میشود.» جملهای که به مذاق منتقدان ادبی خوش نیامد. افراد مشهور زیادی نیز بودهاندکه دستشان به جوایز ادبی نوبل نرسیده است. مشهورترین این افراد تولستوی، ولف، کافکا و پروست بودهاند! اگر کتابهای این نویسندگان را نخواندهاید میتوانید با خرید اینترنتی کتاب از ساربوک، ارسال کاملا رایگان کتاب به سراسر کشور را تجربه کنید.
در سالی که گذشت، جایزهی نوبل مانند هر سال پیش نرفت و خبری از مراسم پر زرق و برق هرساله نبود. جایزه نوبل تنها بهصورت ویدئو کنفرانس برگزار و جایزهی افراد حضوراً داده شد. قبل از معرفی برنده نوبل 2020، اسامی زیادی بهعنوان نامزد نهایی شنیده میشد. منتقدان، احتمال برنده شدن افرادی چون «هاراکی موراکامی» نویسندهی «کافکا در کرانه»، «جویس کورل اوتس» نویسندهی کتابهایی چون «جانوارها» و دختر ذرت» را زیاد میدانستند. نویسندگانی هم بودند که برای مخاطب ایرانی، کمتر شناخته شده بودند، «جاماییکا کینکید» و یا « آن کارسون» شاعر کانادایی که شانس زیادی برای برنده شدن داشتند؛ در این گروه قرار میگرفتند.
در سالهای گذشته جایزهی نوبل چندبار اسیر حاشیه شده بود. در سال 2018، جایزه ادبی نوبل بهدلیل رسوایی جنسی همسر یکی از اعضاء ادبی نوبل، بهطور کل لغو گردید. اما در سال 2019 جایزه ادبی نوبل به دو نفر تعلق گرفت؛ «پیتر هاندکه» و «اولگا توکارچوک»؛ در حقیقت «توکارچوک» جایزه سال 2018، را گرفت و «هاندکه»، «جایزه ادبی نوبل 2019» را از آن خود کرد. اما انتخاب «پیترهاندکه» نیز برای اعضاء آکادمی نوبل، حاشیهساز بود. «هاندکه» یکی از طرفداران «میلوشویچ»، رئیسجمهور سابق صربستان بود و همین باعث شد بسیاری از منقدان این انتخاب را دور از آرمان اصلی نوبل بدانند. برای همین در سال 2020 اعضاء آکادمی نوبل تلاش کردند تا انتخاب بدون حاشیهای انجام دهند.
در نهایت جایزه به «لوییز گلیک (گلوک)» اهدا گردید. او که یک شاعرهی آمریکایی است، قبل از این در سال 2003 لقب «ملکالشعرای آمریکا» را از آن خود کرده بود. همچنین در سال 1993 برندهی «جایزه پولیتزر» در بخش شعر شده بود. اعضاء آکادمی نوبل هر سال برای برندهی خود بیانیهای را صادر میکنند؛ در بیانیهی «لوئیز گلوک» اینگونه نوشته شده بود: «برای لحنی که بدون تردید، شاعرانه است و این لحن شاعرانه، زندگی فردی را تبدیل به زندگی جهانشمول میکند.»، «لوِییز گلوک» در مصاحبهای با «آدام اسمیت» مدیر بخش رسانهای نوبل دربارهی احساس خود دربارهی دریافت جایزهی نوبل گفت:« این حس برای من تازگی دارد و واقعاً نمیدانم چه معنایی دارد. این برای من افتخار بزرگی است».
لوییز گلوک 76 ساله در جواب سوالی دربارهی تأثیر تجربیات زندگی در شرح وقایع خود گفت: «خدای من اینجا هفت صبح است و من تازه از خواب بیدار شدهام، شاید یک روز بتوان به این سوال پاسخ داد اما الان زمان خوبی نیست.» این پاسخ برای جایزه ادبی نوبل یک سرفصل تازه است. قبل از 2020 پرسش و پاسخ تلفنی درباره حس گرفتن نوبل، تصویری انتزاعی و غیر قابل فهم برای همه بود؛ اما با تصویری از «گلوک» که جایزهی خود را در حیاط خانهاش دریافت نمود، این تصویر انتزاعی تبدیل به واقعیت شد. شاید سالها بعد تصویر یک برندهی نوبل درحالیکه ماسک بر صورت دارد و کنار جایزهاش نشسته است. تصویری تاریخساز باشد.
همچنین بخوانید:برندگان جایزه نوبل ادبیات 2018 و 2019
برندگان جایزه بوکر 2019